Fritz Gerhard Berthelsen, Klarinetter & Performer

Fritz Gerhard Berthelsen (FB), * 1963 i København

Rejste som ung til Færøerne for at undervise i klarinet. Dette blev take off for 9 års intensive konservatoriestudier først i den storslåede natur på vestlandet i  Norge og senere i Schweiz omgivet af alper i Centraleuropa.

I Norge lærte FB spændende tilgange til at fortælle historier med instrumentet hos soloklarinettist Haakon Vestly. På Conservatoire de Music de Genevé med international klarinet solist Thomas Friedli, var fokus på detaljeret æstetik, især i relation til andre kunstarter. I denne periode udviklede FB høje tekniske færdigheder, og modtog i 1992 højeste udmærkelse  1. Prix Virtuosité. De sidste studieår med soloklarinettist Art Rozeboom, handlede om finjustering og metoder til at kunne udføre de raffinerede opgaver i detaljer.

Mødet med komponist Ejnar Kanding i 1996 og etableringen af Ensemble Contemporánea – Live Electronics Denmark  blev et vendepunkt. I dette samarbejde begyndte FB at spille og udvikle forestillinger med udgangspunkt i klassisk partiturmusik og elektronisk klangregi iscenesat i visuelle rammer, og stadig eksperimenteren med koncertformen. Resultaterne tiltrak helt nye publikumsgrupper for moderne kompositionsmusik.

FB er blevet tilegnet og har uropført en lang række soloværker blandt andet i DR, udgivet  6 CDer, etableret flere større udvekslingsprojekter, spillet solokoncerter og lavet workshops på konservatorier i mange lande. Bl.a. på festivaler som ICMC i Beijing (Kina), ISCM i Hong Kong, Interactive Arts Performance Series , New York City (USA), International Computer Music Conference, Havana (Cuba), Bridges-festivalen, Krakow (Polen) og Festival Synthèse i Bourges (Frankrig).

LINK

http://www.bassclarinet.dk